Articole

Tamplaria PVC – consideratii generale

VEGA II MC Masina de debitat manuala 400 mm 2

3. Tamplaria PVC – consideratii generale

In acest capitol va vom familiariza cu notiunile de baza ale elementelor de tamplarie, cu terminologia specifica precum si cu principalele caracteristici ale profilelor, geamului termoizolant si feroneriei. Un paragraf special este destinat diverselor accesorii ce se pot realiza in atelierul de tamplarie PVC cu ar fi: plase impotriva insectelor, rulouri, jaluzele, etc.

3.1 Notiuni de baza

3.1.1 Elementele unui ansamblu de tamplarie

3.1.2 Tipuri de ferestre

In aceasta sectiune vor fi descrise principalele tipuri de deschidere oferite de toate modelele de tamplarie indiferent de natura profilului folosit.

Ochiuri fixe:

  • Ochiurile de geam fixe contin doar rama si geam, fara feronerie si sunt reprezentate in felul urmator:

Ochiuri mobile:

  • Cea mai cunoscuta deschidere este cea in plan orizontal care in practica arata astfel:

In teremeni specifici firmelor de tamplarie termopan, aceasta deschidere mai este numita si deschidere normala (simpla) sau batanta si se reprezinta grafic asa:

Deschiderea in plan vertical este cunoascuta sub numele de oscilanta sau foarfeca si poate avea balamalele in partea inferioara sau superioara in functie de necesitatile specifice.

Reprezenarea grafica a acestei deschideri este:

O varianta care a devenit standard la noi este deschiderea oscilobatanta, numita si dubla deschidere, fiind o varianta ce combina atat deschiderea batanta cat si cea oscilanta intr-un singur ochi de fereastra. In functia de solicitarile de aerisire, un ochi cu dubla deschidere poate fi deschis normal sau in foarfeca. Si in mod grafic reprezentarea este o combinatie a celor doua tipuri de deschidere.

 

3.2 Profilele PVC

in constructie

3.3 Geamul termoizolant

in constructie

3.4 Feroneria

in constructie

3.5 Accesorii

in constructie